فروشگاه
روانشناسی رنگها

روانشناسی رنگها
در این مقاله با رنگهای اصلی و ترکیبی و اثرات روانی رنگ ها آنها آشنا میشوید.
روانشناسی رنگ زرد
این رنگ برخلاف نظر عامه از لحاظ تربیتی و استفاده در مکانهای آموزشی حائز اهمیت فوق العاده ای است.رنگ زرد حالت گرم کنندگی دارد و روشن ترین رنگ در میان کلیه ته رنگ هاست و زمانی که خاکستری،سیاه و بنفش مخلوط شود،تمام خصوصیاتش را از دست میدهد.
رنگ زرد تراکمی از سفیدی و رنگ خوشحالی و شادابی،نشاط و آرامش است.رنگ زرد سمبل آخرت،شگفتی و نور خورشید(نور حیات و هستی) است و به گرمای خورشید،عروج انبیاء و شادمانی می ماند. محتوای عاطفی آن امیدواری و آزادی است، بر خلاف نظر عامیانه که این رنگ را عامل تنفر میدانستند.حال که به آثار هنرمندان دقت میکنید متوجه استفاده از این رنگ زرد می شوید و هدف هنرمند در اثرش را متوجه میشوید. این رنگ در کارهای که حس حال معنوی و امید و نشاط و… را دارند بسیار جذاب و دلنواز شوند.در اثر خود نیز از این رنگ استفاده کرده ام اگر دوست داشتین به تابلو میکس مدیا مراجعه کنید و حسی را که در این تابلو دریافت میکنید متوجه میشوید.نام(یونا) می باشد یعنی خداوند میدهد یک معنی دیگر آن پرنده است.
حس درک رنگ زرد تند و تیز است. نشان روشنی، هوشمندی و روشنفکری است؛ بنابراین حالت تحریک کنندگی در ذهن دارد و باعث توجه و تقویت فکر در انسانها می شود.با فهم و دانایی ارتباط دارد و نشانگر دانش و معرفت و صعود به سوی آسمانهاست.
صاحبنظران روانشناسی رنگ زرد معتقدند، اگر زرد به مقداری آبی داشته باشد(مایل به سبز)، آن قسمت از مغز را که حالت جهش فکری دارد،تحریک کرده، افزایش میزان حضور ذهن در افراد را سبب می شود و عامل تقویت حافظه است.این رنگ در بین مردم اهمیت خیلی کمی دارد،زیرا در ایران نشانه یأس، ناامیدی و تنفر است و مخالف زندگی. شاید این امر بدان دلیل باشد که در گذشته بهداشت و طب چندان پیشرفت نداشت و مرض یرقان در ایران نیز غوغا میکرد و موجب مرگ و میر میشد و چون این مرض به زردی شهرت یافته بود،عامل تنفر مردم از رنگ زرد شد.
در چین و تمدن مسیحی ،رنگ زرد نماد تقدس و فرزانگی است، تا جایی که در رنگ آمیزی کلیساها از آن استفاده می کنند و یا در تابلوهایی که جنبه مذهبی دارد،زیاد دیده شده که اطراف شخصیتهای مذهبی هاله ای از نور زرد به کار رفته است.
رنگ زرد با تأثیر بر اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک موجب آرامش عصبی می شود، به طوری که بچه های عصبی را میتوان در اتاق هایی با رنگ آمیزی و پرده های زرد و لیمویی تسکین داد.بیانگر کار و تلاش و روزهای آفتابی است.
روانشناسی رنگ قرمز
دومین رنگ اصلی،رنگ قرمز است. این رنگ دارای کشش و قدرت زیادی است و بشدت می درخشید.تاریکی و روشنی در آن راه ندارد. رنگی مثبت، متجاوز و مهیج است.فشار خون را بالا برده، تنفس را کاهش می دهد.کشش عضلات را بیشتر کرده،قدرت تحریک کنندگی شدیدی دارد؛بنابراین برای افراد عصبی فوق العاده مضر است. هنگام تغذیه فوق العاده اشتها آور است. گفته شده اگر کودکان شما غذا نمیخورند یا چندان تمایلی به غذا نشان نمی دهند،از ظروفی به رنگ قرمز برای تحریک اشتهای آنها کمک بگیرید.
مزه رنگ قرمز تند و شیرین است و نگاه طولانی به این رنگ عصبانیت را افزایش می دهد و در کودکان گریه را شدید می کند.بسیار انعطاف پذیر بوده،به حالات مختلف در می آید و براحتی با دو رنگ اصلی زرد و آبی قابل ترکیب است.
برای زمان کوتاهی جذاب و خوشایند است و پس از مدتی آزار و اذیت روانی به وجود می آورد و فرد را به رنگ آبی متمایل می کند.
رنگ قرمز سنبلی از خون و عشق است. در جایی که عشق، محبت،صفا و گل و گیاه و زیبایی باشد، نشانگر اوج عشق و در جایی که جنگ ،پستی و شیطان صفتی حاکمیت داشته باشد،اوج غضب،شهامت و خطر را می رساند. این رنگ ها هستند که در نقاشی های هنرمندان به زیباییی میتواند تأثیر گذار باشد و حس و حال اثر را با رنگ قرمز به ببیننده انتقال دهد.
نماد رنگ قرمز آتش و جاودانگی، خلق و خوی تیز و آتشین و حیات و هستی بوده، عامل مؤثر در سازندگی است. رویش گیاهان را بالا می برد و بیانگر شوق و هیجان است. دارای وزنی سنگین،صدایی بلند و زاویه دار می باشد.
رنگ قرمز نشانگر فعالیت و تحرک،موفقیت و پیروزی است و محتوای عاطفی آن تمایل،اشتیاق و عشق است. بسیار گرم و پرحرارت و خیره کننده است.تابشی پرشور از عشق روحانی است. نشانی تثبیت شده از مبارزه،انقلاب،تهور و شورش بوده،بنا به قولی همرنگ سیاره مریخ است.
روانشناسی رنگ آبی
رنگ آبی صاف و روشن،همواره بی تحریک و ناشکیبا و در عین حال فعال،بردبار و صبور که سردی را می رساند.رنگی شیرین،ساکت،امیدوارکننده و مقدس که دارای جایگاهی رفیع و نشانگر آسمان بلند و آبی است.این رنگ دارای طبعی زنانه و لطیف است.
رنگ آبی احترام و تقدس خاصی دارد.به معماری ایرانی در گذشته وقتی نگاه میکنید رنگ آبی بسیار به کاربرده شده مخصوصا در گنبدهای مساجد و مناره های آبی که مانند پلی بین آسمان و زمین محسوب می شوند.نشانگر همین موضوع است.
رنگ آبی دارای جنبه های مختلف روحی است. نشانگر اعتماد،ایمان،عشق،استواری،ایثار،تسلیم،صداقت،درستی،فداکاری،خونسردی،خلوص،قدرت،تحمل و مقاومت،وفاداری و فکری برتر و بالاتر طبیعی است و از فراموشی می کاهد. برای کنترل اعصاب فوق العاده مفید است.
حال که تا اینجا متوجهاین شدیم که دانستن روانشناسی رنگها تا چه میزان میتواند تاثیر گذار باشد در این قسمت هم متوجه معنی عمیق رنگ آبی شدین انتخاب با شماست که از این رنگ در کجا استفاده کنید مخصوصا برای هنرمندانی که برای نشان دادن حس خود میتوانند از رنگ ها استفاده کنند و هر بیننده ای را با حس ها،فکر و عمق نگاه خود به اثرش مجذوب کند و به فکر فرو ببرد.
روانشناسی رنگ نارنجی
ترکیب دور نگ قرمز و زرد
رنگ حد وسط نارنجی به وجود می آید و از آنجا که هر دو گرم هستند،نارنجی دارای جذابیت و هیجان زیاد است.
وجود این رنگ در محیط به صورت غالب،موجب تحریک چشم،مغز و اشتهاست. این رنگ بیانگر آمادگی و فعالیت است.نمایشگر تداخل نور و ماده است. حداکثر گرمی و حرارت را داراست و روشن ترین رنگ در دایره رنگی است.منظره صبحگاه،طلوع خورشید و تابندگی درونی و باطنی را دارد و دارای نیرویی آتشین و بلند،در عین حال پاک و آسمانی است.درخشندگی را افزایش می دهد، زیرا پرانرژی،تابان و فعال است، البته با سفید ترکیب شود اثر خود را از دست می دهد.
روحدار و جذاب است و محبت و خشم را با هم دارد.بیانگر زیبایی طبیعت(طلوع و غروب،شفق،خزان و پاییز)است. تا اینجا متوجه معنی رنگ نارنجی شدین حال انتخاب شماست که در کجا استفاده کنید واینکه تا به حال دقت کرده اید چه برندهایی از این رنگ استفاده میکنند. برای تحریک حس درونی شما با توجه به این اشاره کوچک حال میتوانید انتخاب کنید در نقاشی های هنری خود چطور استتفاده کنید.
روانشناسی رنگ بنفش
ترکیب دو رنگ قرمز و آبی
رنگ بنفش رنگ سرد و کناره گیری است.کنایه از غم وخون،تسلیم و بی خبری،ظلم،بی اختیاری،دشواری،مرموز بودن و برانگیزاننده احساسات است.ترکیبی از تسکین دهی و هیجان دارد،ولی در حالت کلی تعیین هویت و شخصیت می کند.میتواند به معنای هم ذات پنداری و صمیمیت و ترکیبی از تمایلات جنسی و حتی به معنای کشف و شهود باشد.
به دلیل خاصیت دو طرفه قرمز و آبی، خواب آور است و در افراد کم خواب درجات خواب را بالا میبرد. گاهی تهدید کننده،گاه تشویق کننده و گاه امید بخش است.بطور کلی رنگی مسحور کننده و افسونگر است.بیانگر دینداری و تدین، وهم و خرافات است.
رنگی پیر است، به همین دلیل بچه هایی که علاقه مند به پدربزرگ و مادر بزرگ هستند،به این رنگ تمایل بیشتری دارند.
گوته می گوید:رنگ بنفش اشاره ای به ترس زیاد،آخرت و انتهای جهان است.
رنگ بنفش هر چه تیره تر باشد نشانه فاجعه و مصیبت، زمانی که رنگ بنفش روشن تر باشد نشانه تقدس و افسونگری و سمبل هرج و مرج است.نشانگر ستایش،عظمت و مرگ و القا کننده تنهایی و عشق یزدانی و جاودانی است. در روانشناسی رنگ بنفش این شما هستین با انتخاب رنگ در نقاشی که خلق کردین چه مفهومی را نشان دهید رنگ روشن باشد یا تیره طرح اجرایی چه چیزی باشد تا آن مفهوم را به بیننده بدهد و شما را به هدفتان برساند.
رنگ زرد مقابل و ضد رنگ بنفش می باشد.
روانشناسی رنگ سبز
ترکیب دو رنگ اصلی آبی و زرد
معنی رنگ سبز
رنگ سبز بیانگر جوانی،ایمان،عشق،عقیده دینی،توکل،فنا ناپذیری،ابدیت،فعالیت،لطافت،تقدس،معنویات،غرور،تسلط و برترری است.
نشانگر طراوت و تازگی، اعتقاد به محشر و قیامت و رستاخیز،تحرک و انرژی،آرامش و روشنی،رضا و امیدواری،بهار و دانش،خوشحالی و لذت،نوگرایی،زندگی و غرور است. چون در طبیعت زیاد دیده می شود نشانه باروری،تازگی،کامیابی است و رفع کننده خستگی و نشاط آور است.رنگ سبز نشانه حرکت و به جلو روندگی است.
با خاکستری تاثیرش از بین میرود، ولی با رنگ نارنجی شدیدترین اثر خودش را میرساند.رنگ نوجوانی و شروع است. رنگ سبز برای بیماری های عصبی و روانی مفید است.قدرت جنگی و جنگ جویی را بالا میبرد. در محیط پیرامون خود اثر خاصی دارد. حال انتخاب با شماست از این رنگ سبز در کجا و به چه صورت استفاده کنید.
روانشناسی رنگ سیاه
رنگ سیاه
رنگ سیاه نشانه قدرت ،مرموز بودن، رسمی بودن و وقار است.
تأثیر رنگ سیاه
برخلاف رنگ سفید رنگی بی تحرک و ساکت و ساکن و غیر محرک،همچنین عدم ایجاد هر گونه تحرک روانی و جسمانی و باعث کاهش سایر فعالیت ها می گردد و سستی و کندی را ایجاد میکند تسخیر کننده و متأثر کننده است.
رنگ سیاه در دسته رنگ های خنثی قرار دارد،به کارگیری رنگ های خنثی از جمله رنگ سیاه در محیط نیز با هدف خاص انجام میشود.برای مثال: جلب نظر بیننده به اثر هنری تابلو یا لوح که با نورپردازی این تأکید بیشتر می شود.
با تر کیب سه رنگ اصلی(قرمز،آبی،زرد) با مخلوط کردن با نسبت های درست شما میتوانید رنگ سیاه یا قهوه ای درست کنید.
این مقاله روانشناسی رنگها ادامه دارد.